Alla inlägg den 19 juni 2011

Av roland - 19 juni 2011 22:10

Det har varit ett tag jag kommenterade utvecklingen i och om Afghanistan

men har varit upptagen med en rad olika saker bland annat färdigställandet av min nästa bok som har anknytning även till detta ämne.

 

"Svenska utrikespolitik i omvandling: Från neutralitetspolitik till solidaritetspolitik" finns i bokhandeln från slutet i juli.

 

Nu till Afghanistan, och de senaste händelserna och förhoppningen och tron

om fredliga förändringar i landet.

Vi har kunnat följa med den sk.afghanska våren, flertal dödsskjutningar, självmordsbombare och en allt mer hätsk bild om hur talibanrörelsen vinner terräng. Trots miljarder dollar, hundratusentals väl beväpnade soldater med understöd av den modernaste militära utrustning man kan tänka sig, resultatet även den här gången funka det inte. Vi känner säkert igen detta från andra militära insatser från USA hur man storma in med sina miljarder dollar, militära överhöghet men måste backa undan, även detta hände tidigare, bara att nämna Vietnam, Iran, Irak och nu Afghanistan där man redan tidigare stoppat in miljarder dollar till rebellrörelsen, Muhajedin och bin ladin, just det bin ladin.


Nu kom man åter igen in i Afghanistan, i jakten på just bin Ladin, medverkade till att välja Karzai till President. Denne, från Pahtu område fick gehör genom att samla till sig vissa krigsherrar och klanledare, tidigare var sagt av det mest onda det minst onda men inte det bästa. Till en början, lika naiv som tidigare trodde man att Kabul som område var det viktigaste att säkra, efter att man förstod att man inte gjort sin hemläxa förstod man att landsbyggden och speciellt vissa andra städer var mycket viktiga så utökade man säkerheten eller försök att skapa säkerhet. Militärer och militär makt är däremot ingen lösning på problemet i Afghanistan vilket USA igen börjar inse.


För en tid sedan var det tal om ett konsulat,ambassad åt Talibanrörelsen i självaste Istanbal, nu är det tal om samtal mellan USA-Karzai och Talibanrörelsen. Är det kanske dags att betala tillbaks till vissa krigsherrar, klanledare eller andra.........eller vad kan vi förvänta oss?


En lösning med talibanrörelsen, väl billigt att sälja ut befolkningens förhoppningar på den eurocentriska-amerikanska försöket att medverka till en återuppbyggnad. Alla dessa miljarder dollar, militärer, döda soldater och civila för att inte tala om alla skadade människor av olika slag, vad skulle detta innebära för dem med en återgång därför inte tror jag att deras syn har förändrats mycket när det gäller modernisering och anpassning till demokrati. Med andra ord en spännande utveckling är att vänta sig i takt med att de allierade lämna landet och överlämna kontrollen till den afghanska regeringen med Karzai, krigsherrar och Talibaner.


Det som på något vis känns bra är att amerikanska militärer lämnar landet som mest är en fortsatt provokativ grund för fortsatta motsättningar. Det finns andra krafter i form av demokratiskt och humant stöd som redan verkar inom landet som borde få fortsätta med sina verksamheter och som redan idag jobbar utan militär säkerhet. Samtidigt återstår det naturligtvis att se om afghanerna, regeringen och andra personer är mogna för denna uppgift eller inte.


Vi följer således utvecklingen i landet med spänning och oro samtidigt som jag själv är mitt uppe i planeringen av min egen vistelse och resa till Afghanistan för en beskrivning om landet, människorna och händelserna ur ett annat perspektiv än som vi är vana vid.

   


Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards